12-01-2016 13:30 | Door: Dimitri Reijerman

Kia heeft op de autoshow in Detroit de Niro Hybrid Utility Verhicle (HUV) aangekondigd. De auto is voorzien van een hybride aandrijflijn. Daarnaast toont Kia de Telluride, een SUV-conceptcar met 3D-geprinte onderdelen.

De Niro HUV biedt ruimte voor vijf personen. Kia heeft de compacte HUV ontworpen op basis van zijn nieuwe Eco Car-platform. Naast een verbrandingsmotor van 1,6 liter en 105 paardekrachten heeft het voertuig ook een elektromotor. Deze levert 43 paardekrachten.

Kia Niro

Door de hybride aandrijflijn bedraagt de CO2-uitstoot 89 gram per kilometer. Daarmee concurreert Kia met de Prius-lijn van Toyota en de eveneens hybride aangedreven Inoniq van Hyundai.

Kia wil de Niro medio dit jaar op de markt brengen. Een plug-in hybride moet volgen. Er zijn geen plannen om een versie met alleen een brandstofmotor uit te brengen.

Telluride conceptcar

Op de autoshow in Detroit toonde Kia ook de Telluride. Deze SUV-conceptcar bevat diverse 3D-geprinte componenten. Daarbij gaat het om elementen die zijn verwerkt in het dashboard, de deurpanelen en het stuurwiel.

De hybride aangedreven Telluride bevat verder smart sensors in de stoelen. Deze meten volgens Kia diverse 'gezondheidscriteria' van de inzittenden. Verder is voor de achterpassagiers een Light Emitted Rejuvenation-lichtsysteem aanwezig. Deze LED-verlichting moet de passagiers die bijvoorbeeld last hebben van een jetlag door middel van lichttherapie assisteren.

Kia Telluride

Bron: Kia | Foto's: Kia