13-01-2016 12:01 | Door: Dimitri Reijerman

Ford heeft een verbeterd ontwerp van zijn 1.0 EcoBoost-motor getoond die bij een lage belasting een cilinder uit kan schakelen. Daarnaast is het gewicht van het motorblok 15,5 procent lichter.

De nieuwe EcoBoost-motor, die drie cilinders telt, is primair ontwikkeld om gewicht te besparen en daarmee het totaalgewicht van een auto verder te verlagen. In het nieuwe ontwerp, getoond op de autobeurs in Detroit, zijn de zuigerstangen van lichtgewicht aluminium gemaakt, zo meldt de website Autocar.

Het motorblok is in zijn geheel 14 kilogram lichter dan de huidige EcoBoost-driecilinder, ofwel een gewichtsreductie van 15,5 procent. De toepassing van koolstofvezel in onder andere de cilinderkop en de carter draagt daar sterk aan bij. Het nieuwe motordesign, waarbij ook naar een andere ophanging is gekeken, vermindert volgens Ford ook trillingen en lawaai.

Om het brandstofverbruik verder te verminderen, bekijkt Ford de mogelijkheid om een van de drie cilinders tijdelijk uit te schakelen als er minder vermogen nodig is. Daarbij gaat het om de middelste cilinder.

De autofabrikant stelt dat het nieuwe design van de EcoBoost-motor de CO2-uitstoot verder kan verminderen. Zo zou een brandstofbesparing van 4,5 procent haalbaar zijn. Onduidelijk is nog of Ford bij deze cijfers ook het uitschakelen van een cilinder heeft meegenomen.

Bron: Autocar | Foto: Ford