19-01-2016 14:27 | Door: Dimitri Reijerman

Een groep ondernemers heeft onder de naam Flyover Groningen een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de aanleg van een kabelbaan in Groningen.

De gondels van de kabelbaan moeten bezoekers op een snelle en duurzame wijze vanaf de parkeerplaatsen rondom NS-station Europark naar het centrum van de stad brengen. Volgens de plannen van Flyover Groningen gaan de gondels tot aan de Grote Markt.

Volgens het haalbaarheidsonderzoek kost de aanleg van de kabelbaan € 60 mln, circa een derde van andere vervoerssystemen. Daarvoor hoeft de gemeente niet zelf te investeren: de ondernemers stellen dat er al een investeerder is gevonden voor het project. Namen noemen ze echter niet, maar de terugverdientijd zou 30 jaar zijn.

'Praktische en duurzame verkeersoplossing'

Een van de voordelen van een kabelbaan is dat er geen hoge kosten zijn om water en volgebouwde gebieden te doorkruisen. Verder noemen de initiatiefnemers Flyover Groningen een 'creatieve en praktische verkeersoplossing' voor Groningen, terwijl de ondernemers ook de duurzame elementen, zoals een stille en geheel elektrische aandrijving, van de kabelbaan aanprijzen.

Flyover Groningen wijst er op dat kabelbanen zich ook in stedelijke omgevingen hebben bewezen. Zo is er in Londen voor de Olympische Spelen een kabelbaan over de Thames aangelegd.

Bron: Flyover Groningen | Foto: By Zoostar (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons