25-01-2016 07:59 | Door: Dimitri Reijerman

Volvo Cars is een wereldwijd onderzoek gestart waarin de autobouwer consumenten en zakelijke rijders ondervraagt over hun mening ten aanzien van zelfrijdende auto's.

De vragenlijst, waarin Volvo een tiental stellingen voorlegt, is via de website Futuredriving.nl in te vullen. Onder andere stellingen als 'Ik vertrouw erop dat een autonome auto de juiste veiligheidsbeslissingen neemt' en 'Een autofabrikant, en niet een technologiebedrijf, zal autonome auto's realiteit maken' passeren de revu.

"Hiermee krijgen we een goed beeld van de opinie en daarmee kunnen we inspelen op de hedendaagse wensen van onze klanten."

"De conversatie over zelfrijdende auto’s neemt in omvang toe", aldus Richard Snijders, algemeen directeur van Volvo Cars Nederland. "Technologie, veiligheid en rijplezier spelen hierin een belangrijke rol. We maken met deze enquête de mening van Nederlanders toegankelijk en integreren die in Volvo’s wereldwijde onderzoeken. Hiermee krijgen we een goed beeld van de opinie en daarmee kunnen we inspelen op de hedendaagse wensen van onze klanten." De resultaten onthult Volvo half februari.

Volgens Volvo vormt de introductie deze zomer van de Volvo S90, die semi-autonome features heeft, de aanleiding voor het onderzoek naar autonoom rijdende auto's. De S90 wordt standaard geleverd met IntelliSafe Assist. Dit is inclusief Adaptive Cruise Control, Distance Alert en de semi-zelfrijdende rijmodus Pilot Assist. Met Pilot Assist kan de auto zichzelf sturen en blijft hij bij snelheden tot 130 kilometer per uur binnen de wegmarkeringen.

Tussenstap naar autonoom

Volvo ziet de S90 als een tussenstap op weg naar een volledig autoom opererende auto. Het bedrijf hanteert de visie dat in 2020 niemand meer zal overlijden of ernstig gewond zal raken in of door een nieuwe Volvo. Ook is Volvo een van de eerste autofabrikanten in de wereld die volledige aansprakelijkheid zal aanvaarden wanneer onze auto's in autonome modus zijn.

In 2017 voert de Zweedse autofabrikant tevens een grootschalig experiment uit met honderd zelfrijdende Volvo’s op de openbare weg in Göteborg.

Bron: Volvo | Foto: Volvo