25-01-2016 10:23 | Door: Dimitri Reijerman

Busvervoerder Connexxion keert € 1 mln aan bonussen uit aan zuinige chauffeurs. Zij hebben dankzij het Rij Wijzer-programma 4,3 miljoen liter brandstof bespaard.

Connexxion voerde twee jaar geleden het Rij Wijzer-programma in. Met een verbeterde rijstijl moesten buschauffeurs het milieu zoveel mogelijk ontzien en de reiziger meer comfort leveren. Daarbij zijn de chauffeurs geassisteerd door een kastje dat aangaf of de chauffeur de gewenste rijstijl hanteerde, zoals vroeg schakelen, een constante snelheid rijden en het laten uitrollen van de bus bij het naderen van rode verkeerslichten.

Volgens Connexxion is het programma een succes gebleken: in 2015 is er 4,3 miljoen liter brandstof bespaard. De chauffeurs mogen daarom € 1 mln van de behaalde besparingen verdelen. Dat is goed voor circa 25 procent van de totale besparing aan brandstofkosten. De bonus per chauffeur kan oplopen tot € 500.

Connexxion zegt dat met de rustigere Rij Wijzer-rijstijl, vergelijkbaar met het 'nieuwe rijden', er in het eerste meetjaar 2015 8,8 procent aan brandstof is bespaard. Ook verminderde de CO2-uitstoot per gereden kilometer met 3 procent.

Punctueel en minder boetes

De Rij Wijzer-rijstijl heeft geen negatieve effecten op de punctualiteit van de bussen, claimt de busvervoerder. Deze zou zelfs zijn verbeterd. Daarnaast ontvangt het bedrijf minder verkeersboetes. Zo kregen Connexxion-chauffeurs in Zaandam over een heel jaar slechts 3 bekeuringen.

De Nederlandse overheid wil dat alle bussen in 2025 volledig elektrisch rijden. Ook Connexxion is daar mee bezig. Het OV-bedrijf zegt dat de lessen uit het Rij Wijzer-programma ook toepasbaar zijn op toekomstige elektrische bussen. Overigens heeft Connexxion ook een programma om banden te hergebruiken. Dit levert een aanzienlijke oliebesparing op.

Bron: Connexxion | Foto: By Mauritsvink (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons