24-04-2013 20:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De financiële tak van de Duitse autofabrikant Volkswagen is aandeelhouder geworden van het Nederlandse bedrijf Greenwheels, aanbieder van deelauto's.

Volkswagen Financial Services doet dat via een joint venture met Pon Holdings, de Nederlandse importeur van Volkswagen. Die had al sinds mei vorig jaar een belang in Greenwheels. In de nieuwe joint venture heeft Volkswagen een belang van 60 procent en Pon van 40 procent. Financiële details over de transactie worden niet bekendgemaakt, hebben partijen met elkaar afgesproken.

Greenwheels werd 18 jaar geleden in een studentenkamer in Rotterdam opgericht door Jan Borghuis en Gijs van Lookeren Campagne. Het wagenpark bestond destijds uit drie tweedehands auto's. Inmiddels is het bedrijf met 1700 auto's actief in Nederland en met 300 auto's in Duitsland. Borghuis en zijn zakenpartner zijn de enige twee andere aandeelhouders.

Autodelen populair

"Dat Volkswagen instapt, is een erkenning van ons concept. Destijds zag geen enkele autofabrikant er toekomst in'', zei Borghuis woensdag. Met het kapitaalkrachtige Volkswagen Financial Services aan boord, hopen de oprichters van Greenwheels internationaal te kunnen laten groeien. Het financiële onderdeel van de Duitse autofabrikant was vorig jaar goed voor een operationele winst van bijna €1 mrd.

Borghuis is ervan overtuigd dat eigen autobezit een achterhaald concept is. "De generatie die nu naar volwassenheid groeit, is niet meer geïnteresseerd in het hebben van een auto van een bepaald merk. Ze zijn voortdurend online en willen met hun smartphone of ov-chipkaart elk moment een auto kunnen pakken. 'Pay per use', net zoals dat nu gaat met muziek.''

Dit blijkt ook uit een ander autodeelproject: de online marktplaats SnappCar. In het eerste kwartaal steeg het aantal gebruikers met 50 procent naar ruim 15.000 gebruikers.

Bron: ANP

Foto: Erik Tjallinks via Flickr.com