27-01-2016 13:44 | Door: Thijs ten Brinck

De Southeastern Pennsylvania Transportation Authority (Septa) installeert lithium-ionaccu’s bij zeven van zijn metrostations.

De energie die vrijkomt bij afremmen voor de stops leveren de metro’s terug aan de bovenleiding. De accu’s vangen deze piekstromen op en leveren ze weer terug als de metro’s optrekken.

Looptijd van 20 jaar

“Ons duurzaamheidsprogramma staat in het teken van het vinden én implementeren van innovaties die onze kosten reduceren en de milieuprestaties verbeteren”, zegt Jeffrey D. Knueppel, general manager bij Septa. De installatie van de zeven accusystemen volgt op een pilot met een accu van 1,8 megawatt in 2014.

De Franse accuproducent Saft levert in totaal 8,75 megawatt aan opslagsystemen. Het Zwitserse techconcern levert de regelelektronica en software om de accu’s optimaal in te zetten. Het Amerikaanse energiebedrijf Constellation financiert het project, onder een contract met een looptijd van twintig jaar.

Eind 2016 moet het systeem in gebruik zijn. Met de accu uit de eerdere pilot heeft het totale systeem dan een vermogen van 10 megawatt. Volgens de betrokken partijen is het daarmee een van de grootste privéinstallaties voor stroomopslag in de Verenigde Staten.

Bron: Septa | Foto: Raihan S.R. Bakhsh, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)