02-02-2016 10:06 | Door: Dimitri Reijerman

Het Rotterdamse vervoerbedrijf RET heeft twee waterstofbussen besteld bij de Belgische busbouwer Van Hool. De schone stadsbussen moeten in de zomer van 2017 gaan rijden.

De bussen kosten elk € 850.000, zo schrijft RTV Rijnmond. Voor de financiering ontvangt het stadsvervoerbedrijf van meerdere partijen subsidies, waaronder de Europese Unie, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de gemeente Rotterdam.

RET test al een aantal hybride en geheel elektrische bussen om zo op termijn zijn vloot te verduurzamen en emissieloos openbaar vervoer in de havenstad aan te kunnen bieden. Ook de luchtkwaliteit in Rotterdam moet zo verder verbeteren. Elders in Nederland worden onder andere in de provincie Groningen proeven gehouden met waterstofbussen.

De waterstofbussen beschikken over een brandstofcel. Deze genereert elektriciteit op basis van waterstof, waarna elektromotoren de bus aandrijven. De stadsbussen van Van Hool zijn ook voorzien van een energieterugwinsysteem op de reminstallatie.

Van Hool heeft al waterstofbussen geleverd die in onder andere Antwerpen, Keulen en Londen rondrijden. Samen met RET maakt Van Hool deel uit van 3Emotion, een Europees consortium voor waterstofbussen.

Bron: RTV Rijnmond | Foto: RET / R. Keus (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)