02-02-2016 12:12 | Door: Dimitri Reijerman

Vanaf maart rijden er in het Friese Appelscha zelfrijdende WEpods de weg op. Vorige week begon al een proef met de elektrische personenbusjes in Wageningen.

De twee WEpods gaan in Appelscha vijf maanden lang proefrijden tussen het centrum van Appelscha en het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, meldt Omrop Fryslân. De voertuigen zonder chauffeur zullen in het Friese dorp deels over de openbare weg rijden. Daarbij gaat het om een 30-kilometerzone.

Volgens de gemeente Ooststellingwerf, waaronder Appelscha valt, kunnen de WEpods de leefbaarheid in Appelscha verbeteren doordat inwoners gemakkelijker de belangrijkste voorzieningen kunnen bereiken. In een WEpod kunnen maximaal twaalf personen plaatsnemen.

Proef in Wageningen

Vorige week maakte de WEpod zijn eerste officiële testrit op de openbare weg in Wageningen. De zelfrijdende busjes pendelen tussen station Ede-Wageningen en het Wageningen University & Research Centre.

Doel van de proeven is om te bekijken of de software in staat is om personen veilig en efficiënt te vervoeren over korte afstanden. Bij de proef in Wageningen hebben de WEpods een 'steward' aan boord die bij eventuele problemen de besturing kan overnemen.

Bron: Omrop Fryslân | Foto: Rogier Leuvenink, WEpod