02-02-2016 18:52 | Door: Dimitri Reijerman

De start-up Chargepark wil het tekort aan laadpalen in Nederland aanpakken door een netwerk van voordelige oplaadpunten op te zetten. De eigenaar van een laadpaal kan zijn investering volgens Chargepark snel terugverdienen.

Volgens de twee oprichters van Chargepark, Herman Mannaerts en Robert-Jan Brouwer, kan het tekort aan laadpunten in Nederland een belemmering vormen voor de adoptie van elektrische auto's. Ook worden bestaande laadpalen niet altijd efficiënt gebruikt.

Door laadpalen te plaatsen op het terrein van een bedrijf of particulier wil Chargepark dit probleem aanpakken. De laadpunten moeten groene stroom aanbieden, afkomstig van een energieleverancier of van naburige zonnepanelen. Eigenaren van een Chargepark-laadpunt betalen bij andere laadpunten een gereduceerd tarief, terwijl ze hun eigen laadpaal kunnen 'verhuren' aan andere partijen.

Doordat de laadpaaleigenaar meedeelt in de opgehaalde laad- en parkeeropbrengsten, kan hij zijn investering binnen enkele jaren terugverdienen, terwijl met name ondernemers ook van fiscale voordelen gebruik kunnen maken, zo stelt Chargepark. Overigens kunnen ook elektrische rijders zonder eigen laadpaal lid worden. Met behulp van een mobiele app zijn laadpunten te vinden en te reserveren en zijn laadbeurten af te rekenen.

Landelijk netwerk

ChargePark zegt zijn netwerk van laadpalen in heel Nederland uit te willen rollen, en op termijn zelfs in Europa. In eerste instantie wil het bedrijf binnen drie jaar 1.500 oplaadpunten operationeel hebben, te beginnen met driehonderd stuks in het eerste jaar.

Om voldoende startkapitaal voor de eerste serie van tweehonderd laadpunten te vergaren, is de start-up een crowdfundingactie gestart. Chargepark wil zo € 125.000 bijeensprokkelen. Investeerders wordt een rendement van 15 procent over een looptijd van drie jaar beloofd. Op het moment van schrijven is er € 22.000 opgehaald.

Bron: ChargePark