03-02-2016 12:10 | Door: Dimitri Reijerman

Jaguar Land Rover gaat op een 65 kilometer lang testtraject in het Verenigd Koninkrijk zelfrijdende auto's testen. Daarbij wordt ook gecommuniceerd tussen voertuigen en de infrastructuur.

Het traject, dat ligt rond de plaatsen Coventry en Solihull, vormt de proeftuin voor het testen van vehicle-to-vehicle-technologie - communicatie tussen auto's onderling - en vehicle-to-infrastructure-technologie, waarbij de auto communiceert met bijvoorbeeld matrixborden of verkeerslichten. Het proefproject heeft de naam UK-CITE, ofwel UK Connected Intelligent Transport Environment, en ontvangt een miljoeneninvestering van Jaguar Land Rover.

Jaguar Land Rover

De proef loopt drie jaar. In die periode wil de autobouwer niet alleen autonome of semi-autonome voertuigen testen, maar ook de mogelijkheden voor het aanleggen van een slimme infrastructuur. De verwachting is dat deze technologie niet alleen de veiligheid verbetert, maar ook een positief effect heeft op de doorstroming van het verkeer.

Natuurlijk rijgedrag

Jaguar Land Rover wil in een tweede project in een wijk in Londen onderzoek doen naar hoe een autonoom rijdende auto 'natuurlijk' rijgedrag kan vertonen. Bij het Move UK-project bekijken de onderzoekers hoe bestuurders reageren op diverse verkeerssituaties. Daarbij gaat de interesse met name uit naar hoe mensen complexe situaties oplossen.

De autobouwer denkt dat met deze kennis, en het ontwikkelen van software die een auto op een 'menselijke' manier laat rijden, de acceptatie voor autonome auto's sneller verloopt.

Bron: Jaguar Land Rover | Foto: Jaguar Land Rover