09-03-2012 20:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

China zegt geen handelsoorlog te willen met de Europese Unie. Het land reageert daarmee op beschuldigingen van Franse vliegtuigbouwer dat China geen vliegtuigen meer zou afnemen als vergelding op de Europese CO2-belasting.

Airbus uitte haar zorgen bij monde van Louis Gallois, CEO van moedermaatschappij EADS. Gallois Hij stelde dat China de order voor 35 modellen A330 dreigt te annuleren. Voor 25 van deze vliegtuigen is Airbus al onderdelen aan het construeren. China dreigt ook nog 10 A380 superjumbo’s bestemd voor Hong Kong Airlines te blokkeren.

De dreigementen van het Aziatische land komen voort uit de CO2-belasting die de EU sinds 1 januari heft op vliegtuigen die van en naar Europese steden vliegen. Li Jiaxiang, directeur van de Civiele Luchtvaart Administratie van China zegt dat de belasting Chinese luchtvaartmaatschappijen dit jaar 800 mln yuan (€96 mln) gaat kosten.

Geen handelsoorlog

“Ik denk dat (de dreigementen) gezien moeten worden als een teken hoe zeer China gekant is tegen het opnemen van de luchtvaartsector in het ETS,” zei een hoge diplomaat die anoniem wilde blijven tegen EurActiv.

“We willen geen handelsoorlog,” vervolgde hij. Maar als geen overeenkomst gesloten kan worden dan “is dit niet het einde van tegenmaatregelen.”

De EU en China willen nu binnen de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), een gespecialiseerd onderdeel van de VN, op zoek naar een oplossing. “Als we een ambitieuze, globale overeenkomst kunnen sluiten, dan zullen we onze regelgeving herzien,” zei Isaac Valero Ladron, woordvoerder van Eurocommisaris Hedegaard van Klimaat.

KLM

Deze week stuurde staatssecretaris Joop Atsma een rapport naar de Tweede Kamer waarin wordt gewaarschuwd voor de binnenlandse gevolgen van de CO2-taks. Het doorberekenen van de kosten in de prijs van vliegtickets kan KLM per jaar 150.000 passagiers kosten. Dit zou kunnen leiden tot een gemiste omzet van €3,6 mln, waardoor 200 banen in gevaar zouden kunnen komen.

Bron: Bloomberg, EurActiv

Foto: Flickr