08-02-2016 12:04 | Door: Dimitri Reijerman

Autofabrikant Daimler zet samen met dochterbedrijf Accumotive en energiebedrijf Enercity een lokaal energieopslagsysteem op. De installatie maakt gebruik van gebundelde reserve-accu's voor de Smart ForTwo.

Daimler heeft circa 3.000 gloednieuwe accu's klaarliggen om kapotte accupacks in de compacte en geheel elektrisch aangedreven Smart ForTwo te vervangen. De Duitse autofabrikant gaat deze, tot voor kort ongebruikte, accucapaciteit bundelen en als een tijdelijk energieopslagsysteem voor externe partijen aanbieden. In totaal krijgt het opslagsysteem, dat is gekoppeld aan het stroomnet in Hannover, een capaciteit van 15 megawattuur.

Om de reserve-accu's fris te houden en schade als gevolg van te diepe ontlading te voorkomen, worden de lithium-ion-accu's met een zekere regelmaat geladen en ontladen. Normaliter kost dit Daimler geld, maar door dit proces juist te benutten voor tijdelijke energieopslag kan het bedrijf hier geld mee verdienen.

Speciale software moet het laden en ontladen van de 3.000 accu's zo optimaal mogelijk aansturen. Volgens Daimler, dat al eerder soortgelijke experimenten uitvoerde met afgedankte accu's, 'slijten' de reserve-accu's niet door dit proces.

Opbrengst onderling verdelen

Enercity en Stadtwerke Hannover steken elk € 6 mln in het project. Het opslagsysteem zal energie, veelal afkomstig van windmolens en zonneparken, bij een hoog aanbod tijdelijk kunnen opslaan. De stroom wordt weer verkocht als de vraag hoog is. De twee partijen gaan de opbrengsten onderling delen.

 

 

Bron: Daimler | Foto: Enercity