09-02-2016 18:46 | Door: Dimitri Reijerman

Bosch brengt een 'actief gaspedaal' op de markt die de chauffeur via een lichte vibratie het teken kan geven om naar een hogere versnelling te schakelen. Dit kan volgens Bosch een brandstofbesparing tot 7 procent opleveren.

De haptische feedback die het actieve gaspedaal aflevert, is volgens Bosch vooral nuttig in hybride auto's. Naast de gedeeltelijke elektrische aandrijving kan de bestuurder zo een 'aanmoediging' krijgen om op het optimale moment te schakelen.

Bosch

Om het dieper intrappen van het gaspedaal te ontmoedigen, kan het actieve pedaal ook extra weerstand bieden aan een ongeduldige rechtervoet. Ook bij de mogelijkheid voor het inschakelen van coasting, een mechanisme waarbij de brandstofmotor wordt uitgeschakeld tijdens het langzaam laten uitrollen van de auto, kan de boordcomputer via het slimme pedaal een signaal aan de bestuurder afgeven.

Veiligheidsfeatures

Volgens Bosch is het actieve gaspedaal een veilige methode om bestuurders zuiniger te laten rijden, omdat andere systemen die schakeladvies geven een blik op het dashboard vereisen. Daarnaast denkt het Duitse bedrijf na over andere nuttige haptische feedbackmogelijkheden.

Zo kan het gaspedaal gaan trillen als een gevaarlijke situatie ontstaat, bijvoorbeeld bij het naderen van een scherpe bocht bij een te hoge snelheid, of als de boordcomputer vaststelt dat de bestuurder de maximumsnelheid dreigen te passeren.

Of en wanneer het actieve gaspedaal in een nieuwe auto is te vinden, blijft onduidelijk. Bosch heeft nog geen overeenkomsten met autofabrikanten bekendgemaakt.

Bron: Bosch | Foto: Bosch