11-02-2016 15:33 | Door: Aveline Bies

Amsterdam wil de verlenging van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol doorzetten. Er is genoeg steun in de gemeenteraad voor een voorstel hierover van D66.

Dit schrijft de Telegraaf. Eerder is dit plan afgeblazen omdat de baten niet opwogen tegen de baten, volgens een Maatschappelijke Kosten/Baten Analyse. Hieruit bleek dat de financiële kosten rond de € 2,2 mrd te liggen.

Volgens de D66, PvdA en VVD is Schiphol wereldwijd goed verbonden maar de ov-verbinding met het achterland is ondervertegenwoordigd. Daarom moet het nieuwe onderzoek voor verlenging van de Noord/Zuidlijn zo snel mogelijk van start gaan. Hierbij zou het onderzoek ook aandacht moeten besteden aan andere vervoersopties, zoals trein en bus.

‘‘Ik wil dat onderzoek uitwijst dat de metro de beste optie is’’, zegt Bart Vink van D66 in De Telegraaf. ‘‘De kosten/banenanalyse die is uitgevoerd is een nuttig hulpmiddel, maar reizigers van buiten zitten niet goed verwerkt in dat verkeersmodel.’’

Kosten in de hand houden

De bouwkosten van de uitbreidingen mogen niet uit de hand lopen, zoals bij de Noord/Zuidlijn wel is gebeurd. ‘‘Nieuwe verbindingen zijn nodig maar het moet sober, gefaseerd, met een valide begroting en met zo min mogelijk overlast gebouwd worden.” De partijen zien ook graag dat de Noord/Zuidlijn wordt uitgebreid met een halte bij het gebied Sixhaven in Amsterdam Noord.

In een eerdere radio-uitzending van DuurzaamBV vertelde GVB directeur Alexandra van Huffelen dat een van de belangrijkste verbeteringen aan het hoofdstedelijke openbaar vervoernetwerk de mogelijke komst van nog meer metrolijnen in de stad is. NS en ProRail hebben ook gesteld dat de drukte op treinstation Schiphol vraagt om extra ingrepen. De uitbreiding van de Noord/Zuidlijn zou hier uitkomst kunnen bieden.

Bron: Telegraaf | Foto: By Husky (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons