11-02-2016 09:21 | Door: Aveline Bies

Zweedse onderzoekers hebben een auto ontwikkeld met een dak en accu gemaakt van op hout gebaseerde koolstofvezels. Dit materiaal is minder zwaar, goedkoper en hernieuwbaar.

Het prototype van de auto is zo groot als een speelgoedauto. Het belangrijkste onderdeel is het dak en de accu: deze zijn gemaakt van een koolstofvezel op basis van lignine. Dit bestanddeel zit in de celwanden van bijna alle planten die op land groeien en is na cellulose de meest voorkomende natuurlijke polymeer in de wereld. De gebruikte lignine in het prototype is afkomstig van de papierindustrie.

De onderzoekers, afkomstig van het Zweedse KTH Royal Institute of Technology, onderzoeksinstituut Innventia en Swerea, hebben de duurzame koolstofvezel niet alleen toegepast in een lichtgewicht dak, maar ook in de elektrode van een accu.

Göran Lindbergh, professor in chemical engineering, claimt dat de duurzame koolstofvezels op basis van lignine lichter zijn, iets wat met name belangrijk is voor elektrische auto’s. Ook zegt Lindbergh dat de op lignine gebaseerde koolstofvezels goedkoper zijn dan gewone koolstofvezels.

Bron: KTH | Foto: KTH