17-02-2016 13:30 | Door: Dimitri Reijerman

De Low Car Diet-wedstrijd van dit jaar, waarbij bedrijven proberen zoveel mogelijk duurzame kilometers te maken, zal dit jaar een Regiowedstrijd kennen, waarbij ondernemingen op provincieniveau met elkaar de strijd aangaan.

Bij het nieuwe wedstrijdelement wil Urgenda, organisator van het Low Car Diet-initiatief, gemeenten en bedrijven in de regio's zover krijgen dat zij zoveel mogelijk werknemers op een duurzame wijze laten reizen. Ook het vaker laten thuiswerken van werknemers is een optie. In vorige edities van het Low Car Diet streden deelnemende bedrijven vooral onderling.

In plaats van benzine- en dieselauto's gaan deelnemers tussen 1 en 30 april vooral gebruikmaken van high-speed e-bikes, (deel)fietsen, elektrische (deel)auto's en diverse vormen van openbaar vervoer. Volgens Urgenda profiteren deelnemende bedrijven op meerdere manieren van het veranderende reisgedrag van hun werknemers.

Lagere kosten en meer beweging

Zo besparen zij tot 50 procent op hun CO2-uitstoot: in plaats van 160 gram per afgelegde kilometer daalde de CO2-emissies naar 80 gram per kilometer. Ook de mobiliteitskosten dalen: een bedrijf kan in een maand tijd gemiddeld € 1.500 besparen, ofwel € 70 per medewerker. Een ander voordeel is dat deelnemers tot 40 procent meer bewegen door te fietsen en te lopen.

Urgenda stelt dat ook na afloop van de Low Car Diet-wedstrijd de effecten op het reisgedrag van medewerkers merkbaar blijven. Zo reist 40 procent drie maanden na de wedstrijd structureel minder met de auto.

De Low Car Diet-maand starte in 2012 op een bescheiden schaal. De daaropvolgende jaren deden steeds meer bedrijven mee. Ook topmannen van grote ondernemingen werden uitgedaagd, zoals Vincent Weijers, actief bij Unilever.

 

Bron: Urgenda | Foto: By Hannibal7 at Dutch Wikipedia (Transferred from nl.wikipedia to Commons.) [Public domain], via Wikimedia Commons