18-02-2016 13:51 | Door: Dimitri Reijerman

Vliegen is nauwelijks duurzaam te noemen, mede door de hoge CO2-uitstoot van het vliegverkeer. Maar er zijn ook luchtvaartmaatschappijen die stappen zetten naar verduurzaming, zoals KLM en EasyJet.

Dat beeld over de stand van zaken in de luchtvaart schetste Robert-Jan Knook in de wekelijkse editie van Knook in de Week op Duurzaam BV Radio.

KLM zet in op het gebruik van biobrandstof om de CO2-uitstoot te beperken. Daarbij werkt het samen met SkyNRG, een in Amsterdam gevestigde onderneming die inzet op de ontwikkeling van biofuels. SkyNRG maakt biokerosine op basis van frituurvet, maar het kijkt ook naar de mogelijkheden van houtafval.

Een ander innovatief bedrijf binnen de luchtvaartsector is EasyJet. De budgetluchtvaartmaatschappij ziet kansen in een hybride aandrijving, waarbij een elektromotor op waterstof een toestel tijdens het taxiën aandrijft.

Een derde manier die het brandstofverbruik van vliegtuigen helpt verminderen is het inzetten van nieuwe vliegtuigtypes. Zo biedt bijvoorbeeld de Boeing 787 Dreamliner een tot 20 procent lager verbruik dankzij gewichtsbesparende composietmaterialen, duurzame coatings en betere motoren.

Foto: KLM