22-02-2016 16:59 | Door: Dimitri Reijerman

Volkswagen (VW) krijgt mogelijk een taakstraf opgelegd als gevolg van de dieselaffaire. Toezichthouder EPA zou aan VW hebben gevraagd om in de Verenigde Staten elektrische auto's te gaan bouwen.

De Duitse krant Welt am Sonntag meldt dat de EPA, de Amerikaanse milieutoezichthouder, aan de  autobouwer heeft voorgesteld om de productie van zijn elektrische auto's over te hevelen naar zijn Texaanse fabriek in Chattanooga. Ook moet VW meewerken aan de opbouw van een landelijk dekkend netwerk van laadpunten.

Volgens de Duitse krant is het voorstel van de EPA bedoeld om Volkswagen te straffen voor 'dieselgate'. Volkswagen bleek jarenlang de uitstoot van zijn dieselauto's te manipuleren door middel van sjoemelsoftware. De Amerikaanse toezichthouder bracht de dieselaffaire naar buiten.

Taakstraf

Zowel VW als de EPA willen niet ingaan op de de berichtgeving van Welt am Sonntag. Maar als deze klopt, dan kan de straf van de toezichthouder gezien worden als een taakstraf voor de autofabrikant.

Mogelijk ziet de EPA de zaak als een mogelijkheid om de achterblijvende verkoop van elektrische auto's in de Verenigde Staten een stimulans te geven. Veel financieel analisten hadden tot nu toe een miljardenboete van de toezichthouder verwacht en VW heeft hiervoor al geld gereserveerd.

Volkswagen heeft momenteel slechts enkele elektrische auto's in zijn portfolio, zoals de e-Up en een elektrische versie van de Golf. Wel gaan er geruchten dat VW werkt aan een elektrische auto met een aangenamer prijskaartje en een grotere actieradius dan de huidige modellen.

Ook heeft de fabrikant aangegeven dat zijn blik meer te willen richten op elektrische auto's. Op de CES-beurs toonde VW de Budd-e, een elektrisch aangedreven bestelbusje.

Bron: Welt am Sonntag | Foto: Volkswagen