24-02-2016 07:21 | Door: Dimitri Reijerman

Bouwbedrijf Strukton wil zijn wagenpark, bestaande uit 4.000 voertuigen, schoner en zuiniger maken. Het bedrijf heeft daarom de Cleaner Car Contracts ondertekend, een initiatief van Natuur & Milieu.

Strukton belooft met de ondertekening van de Cleaner Car Contracts vanaf 2020 alleen nog (lease)auto's aan te kopen die een gemiddelde normuitstoot van maximaal 95 gram CO2 per gereden kilometer hebben.

Ook het gemiddelde praktijkverbruik van het bestaande wagenpark moet over vier jaar uitkomen op 95 gram CO2 per kilometer, zo is in het convenant vastgelegd.

Rijgedrag beïnvloeden en elektrische auto's

Het bouwbedrijf, waar circa 6.700 mensen werken, wil zijn doelstellingen niet alleen behalen door zuiniger auto's aan te schaffen. Ook voert het bedrijf een pilot uit met elektrische auto's. Daarin rijden vijf leaserijders in een Nissan Leaf. Het rijgedrag en het energieverbruik wordt tijdens de testfase gemonitord. Een andere besparingsmethode is het aanspreken van chauffeurs, bijvoorbeeld door aan hen informatie te geven over een zuinige rijstijl.

Natuur & Milieu wil met de Cleaner Car Contracts fleetowners en leasemaatschappijen stimuleren om hun activiteiten te verduurzamen en de CO2-uitstoot van de wagenparken te verlagen. Tal van bedrijven doen mee aan het initiatief, waaronder Grontmij, Deloitte, Friesland Lease en MKB Lease.

Bron: Cleaner Car Contracts | Foto: By Mark Fischer (Bangkok Expressway) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons