25-02-2016 07:17 | Door: Dimitri Reijerman

De firma Pipistrel uit Slovenië heeft een hybride vliegtuigmotor ontwikkeld. De motor bestaat uit een combinatie van een conventionele verbrandingsmotor en een krachtige elektromotor.

Pipistrel werkt bij het project, dat codenaam Hypstair draagt, samen met twee universiteiten. De elektromotor is afkomstig van Siemens. Deze motor drijft samen met een brandstofmotor een propeller aan.

De piloot kan kiezen of hij op stroom, op kerosine of een combinatie van de twee vliegt. Bij de start leveren de motoren een maximaal vermogen van 272 paardenkrachten. Tijdens de vlucht bedraagt het vermogen circa 200 paardenkrachten.

Een eerste proefvlucht met de hybride vliegtuigmotor is inmiddels gemaakt. Daarvoor werd een eenmotorige Pipistrel Panthera gebruikt. Volgens de vliegtuigbouwer is het doel om met alleen de elektromotor en volle accu's een actieradius van 400 kilometer te behalen.

Met de hybride vliegtuigmotor wil Pipistrel de CO2-emissies van kleine vliegtuigen verminderen. Bovendien produceert een vliegtuig dat op alleen een elektromotor opstijgt veel minder geluid.

Bron: Pipistrel