26-03-2012 20:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een elektrische auto is vorige week in Finland naar een snelheidsrecord op ijs geglibberd. De Electric Raceabout (E-RA) klokte een snelheid van gemiddeld 252 km per uur.

Het record werd gevestigd volgens de regels van het Guinness Book of Records, maar wordt niet erkend omdat de materialen niet voldeden aan de eisen.

Het snelheidsrecord van de elektrische auto werd 17 maart geboekt door Janne Laitinen, testrijder van de Finse bandenfabrikant Nokian Tyres. De gemiddelde snelheid van 252 km per uur werd gemeten gedurende 2 ritjes over een 6 kilometer lang parcours.

De E-RA, ontwikkeld door de Helsinki Metropolia University of Applied Sciences, bestaat uit vier elektrische motoren en een koolstofvezel monocoque, een frameconstructie van aluminium of carbonfiber gebruikt bij raceauto’s of motorfietsen.

Guinness Book of Records

Het record van de elektrische auto werd spijtig genoeg voor Laitinen, niet opgenomen in het Guinness Book of Records onder de categorie elektrische auto. De banden voldeden niet aan de wedstrijdeisen. Daarnaast moet de snelheid worden gemeten binnen een tijdsframe van één uur. Dit was beide niet het geval voor het desbetreffende snelheidsrecord.

Elektrische autoraces

De elektrische sportauto verbrak al eerdere snelheidsrecords. Onlangs scheurde de E-RA op de Duitse racebaan Nordschleife, in stilte de MINI E van BMW voorbij. Maar er valt nog wat te winnen op het ijs, want toen won de E-RA het immers nog niet van de elektrische racer EV P001 van Toyota.

In 2011 verbrak Laitinen wel het reguliere snelheidsrecord op ijs door ruim 331 km per uur te rijden met een benzineauto.

Bron: Duurzaam Opweg

Foto: Grant MacDonald