28-05-2013 10:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In 2020 moeten op de Duitse wegen één miljoen elektrische auto's rijden. Duitsland loopt echter nog niet warm voor de groene voertuigen.

Bondskanselier Angela Merkel en de ministers van Transport, Peter Ramsauer, en Economische Zaken, Philipp Rösler, maakten het streven maandag bekend. Het lijkt een moeilijk te behalen doelstelling, omdat de elektrische auto nog niet populair is onder de Duitse consument. Vorig jaar werden in Duitsland zo'n 3 miljoen auto's verkocht: slechts 3.000 daarvan waren elektrisch.

Van de op 1 januari 2013 geregistreerde 43,4 miljoen Duitse auto's worden er slechts 7114 elektrisch aangedreven. Het daarbij optellen van hybride auto's, waarvan de aandrijving bestaat uit zowel elektriciteit als fossiele brandstoffen, brengt de teller op iets meer dan 72.000 stuks. Minister Rösler weigert echter elektrische auto's fors te gaan subsidiëren, zoals collega's in China, Frankrijk en de VS wél doen.

Merkel strijdbaar

Uit een enquête van verkeersorganisatie ADAC blijkt dat Duitsers - naast twijfels over de actieradius - juist vanwege de hoge aanschafkosten geen elektrische auto kopen. De helft van de ADAC-leden is niet bereid extra te betalen voor een schonere auto. "Jullie hebben een kanselier die gelooft in elektromobiliteit", zei Angela Merkel op een conferentie. "Onze plannen zijn ambitieus, maar ook zeer goed haalbaar." Volgens haar regering is de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt in de technologie van elektrische auto's en zal dat voor prijsverlaging zorgen.

Karl-Thomas Neumann van General Motors heeft echter zijn twijfels bij die beredenering: "We verliezen zelfs geld met elke [elektrische Opel] Ampera die we verkopen, omdat de technologie zo duur is." De Duitse autofabrikanten brengen tot eind volgend jaar 16 nieuwe elektrische modellen op de markt. In totaal wil de Duitse auto-industrie te komende vier jaar €12 mrd in nieuwe technieken investeren, weet branchevereniging VDA.

Bron: Reuters

Foto: Malavoda via Flickr.com