28-05-2013 15:52 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Cijfers over brandstofverbruik en CO2-uitstoot van autofabrikanten wijken sterk af van de werkelijkheid. Gemiddeld zijn auto’s een kwart minder zuinig dan vermeld.

Dat blijkt uit een onderzoek van de non-profit organisatie International Council on Clean Transportation (ICCT). Bij BMW is het verschil met 30 procent het grootst. Audi schat de emissies 28 procent te laag in, en Mercedes 26 procent. Renault, Peugeot en Citroën zitten er 16 procent naast, Toyota 15 procent.

In 2001 deed het ICCT een vergelijkbaar onderzoek. Toen zaten de fabrikanten nog veel dichter bij de werkelijkheid, met een gemiddelde onderschatting van 10 procent. Volgens het ICCT zijn fabrikanten de afgelopen tien jaar steeds beter geworden in het manipuleren van de tests die brandstofgebruik en CO2-uitstoot meten.

Nieuwe testmethode

Door de te lage inschatting van het brandstofverbruik lijken auto’s voor consumenten goedkoper in gebruik dan ze daadwerkelijk zijn. Volgens het ICCT liggen de jaarlijkse kosten voor de gemiddelde autobezitter momenteel zo’n €300 hoger dan beloofd.

Daarnaast moeten autofabrikanten zich vanaf 2020 houden aan strengere eisen voor de CO2-uitstoot. Sjoemelen met de tests is voor fabrikanten een relatief gemakkelijke manier om op papier aan de eisen te voldoen. Vandaar dat de EU in 2017 een nieuwe testmethode wil introduceren. In Nederland gingen er al eerder stemmen op voor een nieuwe testmethode.

Bron: Reuters Foto: epSos.de via Flickr.com