29-05-2013 11:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Israëlische bouwer van laadstations voor elektrische auto’s Better Place is failliet. Het wisselen van batterijen sloeg niet aan.

Bijgewerkt op: 30/06/2013

De beslissing kwam nadat Better Place er niet in was geslaagd nieuwe financiering aan te trekken. CEO Dan Cohen noemt de dag van de beslissing ‘een moeilijke dag’. “Ondanks veel tevreden klanten, was er niet voldoende steun vanuit de producenten en het brede publiek”, meldt hij aan Bloomberg. Cohen noemde ook het gebrek aan interesse van autofabrikanten in de oplossing van Better Place.

Een belangrijk nadeel van elektrische auto’s is hun beperkte actieradius en de lange laadtijd die soms wel uren kan duren. Better Place bouwde laadstations waarbij batterijen in zijn geheel werden verwijderd en vervangen met opgeladen exemplaren.  Zo konden eigenaren van elektrische auto’s in minder dan vijf minuten weer de weg op. Better Place leek de afgelopen jaren nog een van de meest belovende duurzame bedrijven.

Het grootste struikelblok voor het bedrijf was echter de lage prestaties van de batterij ten overstaande van een hoge prijs. Hierdoor heeft Better Place niet genoeg klanten kunnen trekken voor de producten.

Ook de Nederlandse vestiging van Better Place is sinds begin van de week gesloten. Op Schiphol werd sinds september gebruik gemaakt van de laadstations door tien elektrische taxi's van Bios, Connexxion en TCA - waar ook de Europese Unie behoorlijk in heeft geïnvesteerd. De bedoeling was dat het volgende laadstation in Amsterdam geplaatst zou worden, waarna het netwerk zich over heel Nederland zou verspreiden.

Renault

Renault heeft na de aankondiging van het faillissement van Better Place de samenwerking beëindigd. Het Israëlische bedrijf had een samenwerking met het Franse automerk om een netwerk voor elektrische auto’s en batterij-oplaadstations op te bouwen. De Renault Fluence was vooralsnog de enige elektrische auto die geschikt was voor het verwisselen van batterijen. Vooral in Denemarken en Israël rijden de auto’s rond.

“We blijven diensten verlenen in Israël, waar tachtig procent van de klanten zitten”, meldt Gilles Normand van Renault, die verantwoordelijk is voor alle activiteiten in het gebied. Renault blijft zelf het onderhoud verzorgen van de elektrische auto’s die ze tot nu toe hebben verkocht. De 1000 auto’s in Israël en de 240 auto’s in Denemarken kunnen gewoon op dezelfde punten opgeladen worden. Renault ‘betreurt’ wat er is gebeurd, maar neemt de elektrische auto zelf niet in twijfel.

Bron: Bloomberg

Foto: John Marino via Flickr.com