24-03-2016 09:03 | Door: Dimitri Reijerman

Toyota heeft de Prius Prime gepresenteerd, een plug-in hybride met een accupack van 8,8 kilowattuur. Deze verdubbelt de actieradius van de auto bij geheel elektrisch rijden tot circa 35 kilometer.

Dankzij de grotere accu daalt ook het brandstofverbruik van de auto. De Prius Prime verstookt 1,4 liter benzine per 100 kilometer, ofwel 1 op 71,4. Volgens Toyota is de Prius Prime daarmee de zuinigste hybride op de markt. De totale actieradius bedraagt 965 kilometer.

Dankzij het verder afgenomen brandstofverbruik daalt de CO2-uitstoot nog verder. Deze komt uit op een waarde van 32 gram per gereden kilometer.

Ook kan de chauffeur er voortaan voor kiezen om geheel elektrisch te rijden. Daarbij schakelt de brandstofmotor niet automatisch meer in als het gaspedaal diep wordt ingedrukt. Pas als de accu leeg raakt, springt de benzinemotor - een zeer efficiënte 1,8 liter - aan.

Zonnepanelen voor de airco

Toyota heeft de nieuwe telg in de Prius-familie ook voorzien van zonnepanelen op het dak. De opgeslagen energie is bedoeld voor de klimaatregelingsinstallatie van het voertuig. Daarbij kan de airconditioning rekening houden met het aantal inzittenden en de luchtstroom daar op aanpassen.

De Prime-versie heeft, volgens Toyota op verzoek van liefhebbers, een ander uiterlijk gekregen. De voorkant bevat acht lichtunits waarin LED-verlichting is toegepast, terwijl ook de achterlichten aan de achterkant op een andere wijze zijn geplaatst. De grille bevat lamellen die automatisch kunnen sluiten om de luchtweerstand verder te beperken. In het dashboard heeft Toyota een 11,6 inch touchscreen geplaatst.

Naar verwachting komt de Prius Prime eind dit jaar in Nederland op de markt. De prijzen zijn nog niet bekend.

Bron: Toyota | Foto: Toyota