03-06-2013 16:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De luchtvaartmaatschappijen die zijn aangesloten bij de internationale brancheorganisatie IATA zijn het in meerderheid eens geworden over een gezamenlijke aanpak van de uitstoot van CO2. 

De IATA-leden willen dat er een eenduidig systeem komt om luchtvaartmaatschappijen te laten betalen voor hun CO2-uitstoot. Een Europese belasting op CO2-uitstoot werd eerder dit jaar na felle kritiek vanuit de luchtvaartbranche een jaar in de ijskast gezet in afwachting van een wereldwijde oplossing.

Die is sindsdien echter nog geen stap dichterbij gekomen. Gesprekken binnen de VN-organisatie voor de burgerluchtvaart ICAO liepen tot dusver vast op verzet uit met name China, India en het Midden-Oosten, waar de luchtvaartsector veel harder groeit dan in bijvoorbeeld Europa.

'Het akkoord binnen de sector zou moeten helpen de politieke impasse over dit belangrijke onderwerp te doorbreken,' zei topman Tony Tyler van de IATA. Het voorstel houdt volgens hem rekening met de positie van nieuwe en snel groeiende ondernemingen.

Het is volgens de IATA wel zaak dat het nieuw op te tuigen betalingssysteem daadwerkelijk gericht is op terugdringing van de CO2-uitstoot. Het mag niet worden gebruikt om de kas van overheden te spekken, aldus de belangenorganisatie.

Bron: ANP

Foto: JaGa via Wikimedia Commons