05-04-2016 16:33 | Door: Dimitri Reijerman

Tesla heeft nieuwe beelden vrijgegeven van de bouw van zijn reusachtige gigafactory. De fabriekshal is in volume bijna net zo groot als de Everett-fabriekshal van Boeing.

De videobeelden, overigens ook te bekijken in 4k-resolutie, zijn geschoten met behulp van een drone. De in aanbouw zijnde gigafactory in de woestijn van Nevada moet volgend jaar gereed zijn. Het pand kost € 4,5 mrd.

Het pand is naast zijn imposante verschijning ook energieneutraal, met andere woorden: de gigafactory zal net zoveel energie opwekken als dat deze verbruikt. De benodigde elektriciteit komt van zonnepanelen op het dak en van naburige zonneparken. De benodigde warmte en stoom is afkomstig van elektrische warmtepompen.

Productie van accu's in eigen beheer

In de fabriek gaat Tesla samen met Panasonic lithium-ion-accu's produceren. Vanaf 2017 komt de productie op gang en drie jaar later moet de gigafactory op volle toeren draaien. Jaarlijks moet de batterijproductie dan op zo'n 35 gigawattuur liggen. Tesla rekent door de schaalgrootte op een kostendaling van 30 procent voor een accupack.

De gigafactory is essentieel voor de toekomst van Tesla. Zo heeft het bedrijf de accu's nodig om de onlangs aangekondigde Model 3 op grote schaal te kunnen produceren. Daarnaast beweegt het bedrijf van Elon Musk zich met de Powerwall en Powerpacks op de markt voor thuisaccu's.

Bron: Youtube