06-04-2016 11:29 | Door: Dimitri Reijerman

Fastned, een bedrijf dat snellaadstations voor elektrische auto's exploiteert, zag in het afgelopen kwartaal de zowel de omzet, afzet als het aantal klanten fors groeien. De markt is echter nog heel klein.

Het snellaadbedrijf heeft de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar gepubliceerd. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2015 is de afzet met liefst 500 procent toegenomen tot 74.000 kilowattuur. De omzet steeg op jaarbasis met 370 procent tot ongeveer € 36.000. Fastned bediende in het afgelopen kwartaal 2.250 klanten.

Fastned, door mede-oprichter Michiel Langezaal zelf omschreven als 'de Shell van de toekomst', zegt dat de snelle groei onder andere is toe te schrijven aan een 'verschuiving' in het denken over elektrisch rijden, zowel in Nederland als wereldwijd. Het bedrijf wijst daarbj onder andere naar een motie van de Tweede Kamer waarin het kabinet wordt gevraagd om rond 2025 alleen nog maar emissieloze voertuigen toe te laten.

Tesla-effect

Ook de aankondiging van de Tesla Model 3 heeft in de ogen van Fastned-CEO Michiel Langezaal de belangstelling voor elektrisch rijden aangewakkerd: "De ongekende interesse in de Tesla Model 3, waarvan er inmiddels al ruim 280.000 zijn gereserveerd, maakt duidelijk dat mensen niet kunnen wachten om elektrisch te gaan rijden. Wij bouwen door aan het netwerk dat nodig is om al deze auto’s straks snel van stroom te voorzien.”

Fastned geeft wel toe dat de groei in de afzetcijfers het afgelopen kwartaal deels te danken is aan een actie. Daarbij kunnen nieuwe klanten een maand lang gratis laden. Daarnaast heeft Fastned bij vrijwel al haar laadpunten adapters voor Tesla-voertuigen geplaatst. Omdat voertuigen van Tesla inmiddels goed zijn voor bijna de helft van het elektrische wagenpark in Nederland, denkt de start-up hier snel financieel van te kunnen profiteren.

In de nabije toekomst wil Fastned vooral in stedelijke gebieden zijn netwerk uitbouwen. Ook heeft het plannen om buiten Europa aan de weg te gaan timmeren. Ter financiering van deze expansieplannen zal Fastned binnenkort verse certificaten van aandelen gaan uitgeven.

Bron: Fastned | Foto: Fastned