07-04-2016 10:27 | Door: Dimitri Reijerman

Volvo Cars wil in een aantal Chinese steden een proef houden met het op de weg brengen van zelfrijdende auto's.

Tijdens de pilot wil Volvo honderd auto's op de Chinese wegen testen. De Zweedse autobouwer zegt met een aantal steden in overleg te zijn om de benodigde vergunningen te regelen. Ook bekijken de partijen naar de regelgeving en de infrastructuur. Wanneer de proef van start zal gaan, is nog niet bekend.

Volvo-directeur Håkan Samuelsson hoopt dat de Chinese autoriteiten snel toestemming geven voor de proef: "Omdat autonoom rijden zóveel voordelen heeft, moet de overheid zo snel mogelijk voor wetgeving zorgen waarmee autonome auto’s kunnen worden toegelaten op de openbare weg. De auto-industrie is daarvoor afhankelijk van de overheid. De toelating van autonoom rijdende auto’s zal een ommekeer teweegbrengen in het Chinese verkeer, zowel qua veiligheid als qua files, emissies en tijdsbesparing."

Met de proef in China vergroot Volvo zijn testgebied aanzienlijk. In Europa gaat de autofabrikant volgend jaar proeven houden in en rond Göteborg. Daarbij zullen in het DriveMe-programma een hondertal leaserijders met een XC90 de autonome functies testen.

Volvo zet hoog in op de technologie om zelfrijdende auto's mogelijk te maken. Zo hanteert het bedrijf de doelstelling dat rond 2020 niemand in een nieuwe Volvo zwaargewond raakt of om het leven komt.

Bron: Volvo Cars | Foto: Volvo Cars