08-04-2016 10:28 | Door: Dimitri Reijerman

Autofabrikant Toyota wil in de ontwikkeling naar volledig autonome auto's de menselijke chauffeur zoveel mogelijk gaan assisteren door fouten subtiel te laten corrigeren door de boordcomputer.

Net als de meeste autofabrikanten is Toyota druk bezig met research naar autonome voertuigtechnologie. Het bedrijf maakte vorig jaar nog bekend $ 1 mrd te steken in een onderzoeksprogramma naar kunstmatige intelligentie. Maar de autobouwer investeert ook fors in virtuele testomgevingen met als doel een 'virtuele beschermengel' te ontwikkelen die een menselijke bestuurder kan behoeden voor ongelukken, zo schrijft MIT Technology Review.

Om deze technologie te ontwikkelen, bouwt Toyota in Japan een simulator. In een grote hangar wordt met een simulator bekeken hoe mensen reageren wanneer de boordcomputer de auto bij gevaarlijke situaties tijdelijk overneemt.

Toyota denkt dat dergelijke software, waarbij de boordcomputer alleen ingrijpt wanneer nodig, de ideale manier vormt om de transitie naar uiteindelijk geheel zelfrijdende auto's mogelijk te maken. Daarbij wijzen onderzoekers van het concern erop dat een mens gemiddeld 8 seconden nodig heeft om van een volledig autonome modus naar manuele bediening over te schakelen.

De autofabrikant doet ook onderzoek naar het toepassen van neuromorphic chips. Deze schakelingen verwerken data parallel in plaats van sequentieel, waardoor het stroomverbruik afneemt.

Toyota doet ook een oproep aan andere bedrijven die bezig zijn met zelfrijdende auto's om verzamelde data, afkomstig uit zowel virtuele als normale testprorgramma's, met elkaar te delen. Volgens de autobouwer kan zo het publieke belang van een betere verkeersveiligheid beter worden gediend.