08-04-2016 14:26 | Door: Dimitri Reijerman

Airbus gaat samen met Siemens een hybride vliegtuig ontwerpen voor maximaal honderd passagiers. Het toestel moet geheel elektrisch kunnen opstijgen en landen. Dit zou tot 25 procent aan brandstof besparen.

Zodra het toestel zijn kruishoogte heeft bereikt, schakelt het na de 'elektrische start' over op kerosine of biobrandstof. De hybride vliegtuigmotoren, die vermogens tot 10 megawatt moeten krijgen, kunnen het toestel een afstand van circa 1.000 kilometer laten overbruggen.

Airbus en Siemens denken dat het toestel rond 2030 op de markt kan komen. Bovendien denken de twee bedrijven dat de geluidsoverlast die vliegtuigen veroorzaken met hybride modellen aanzienlijk is te verminderen. Dit opent de mogelijkheid voor toestemming voor dergelijke toestellen om ook 's nachts te landen op vliegvelden.

Aan het project gaan tweehonderd technici werken. Siemens put daarbij uit zijn Innovation AG-afdeling. Deze divisie zet zich in voor de ontwikkeling van nieuwe technologie. De hybride motoren zijn ook toepasbaar in helikopters en drones.

Traditioneel richt Airbus zich niet op toestellen waar relatief weinig passagiers in kunnen, maar de vliegtuigbouwer is al langer bezig om elektrisch aangedreven vliegtuigen te ontwikkelen, zoals de E-Fan. Doel is daarbij de CO2-emissies aanzienlijk te verminderen.

Bron: Siemens | Foto: Airbus