12-04-2016 10:34 | Door: Dimitri Reijerman

De Amerikaanse firma Aero Electric Aircraft Corporation (AEAC) zegt inmiddels 65 orders binnen te hebben voor de Sun Flyer. Dit elektrische lesvliegtuig met zonnepanelen op de vleugels maakt nog dit jaar zijn luchtdoop.

Het toestel heeft een Emrax 268-elektromotor. Deze motor kan 100 kilowatt, ofwel 135 paardekrachten, ontwikkelen. Zeven LG-accupacks zorgen voor de energieopslag, waarbij de accu's voldoende energie leveren om het duurzame en emissieloze toestel zo'n drie uur in de lucht te houden.

Sun Flyer

Het eenmotorige lestoestel, waar twee personen in kunnen, bevat zonnepanelen op de vleugels. Deze wekken tot 2 kilowattuur aan elektriciteit op. Deze panelen kunnen in twee tot drie dagen het gehele accupack vullen, maar de lestoestellen zullen vooral aan snelladers worden gekoppeld.

Ook is het toestel uiterst stil: de Sun Flyter ontwikkelt slechts 55 decibel bij het opstijgen. Daarmee kan het lestoestel ook op vliegvelden vlak bij bewoond gebied ingezet worden.

Hoewel de Sun Flyer nog zijn eerste officiële vlucht moet maken en wacht op goedkeuring, denkt AEAC het elektrische lesvliegtuigje eind 2017 op de markt te kunnen brengen. Het heeft inmiddels al 65 bestellingen in zijn orderboek kunnen noteren, voornamelijk van bedrijven die vliegscholen exploiteren.

Bron: AEAC | Foto: AEAC