15-04-2016 10:24 | Door: Dimitri Reijerman

In 2025 stoten alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer in Nederland geen schadelijke uitlaatgassen meer uit. Alle vervoerspartijen zetten volop in op het gebruik van waterstofbussen en elektrisch aangedreven bussen.

Dat heeft staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu afgesproken met de vervoersregio's. De afspraken zijn vastgelegd tijdens de Amsterdamse transport- en milieutop.

Volgens Dijksma hebben de provincies Noord-Brabant en Limburg het goede voorbeeld gegeven. In deze vervoersregio's wordt de komende jaren al de overstap gemaakt naar volledig elektrisch rijden. Dijksma: "Noord-Brabant en Limburg laten nu al zien dat uitstootvrije bussen een slimme investering zijn voor zowel ons milieu als de economie. We krijgen schonere steden en ook worden minder broeikasgassen uitgestoten die slecht zijn voor het klimaat."

Daarnaast zegt de staatssecretaris dat de overstap naar bussen op waterstof of elektriciteit in plaats van diesel een flinke impuls geeft aan het verduurzamen van het stads- en streekvervoer. Ook kunnen Nederlandse bedrijven die dergelijke bussen bouwen en innoveren in technologie op dit gebied profiteren van het nieuwe beleid. Dijksma noemt onder andere de Nederlandse bussenbouwers VDL en Ebusco, maar ook het Chinese BYD.

Volgens de afspraken zullen alle toekomstige busvervoerconcessies de eis bevatten dat alle bussen uitstootvrij zijn. Bovendien moeten deze milieuvriendelijke bussen vanaf 2025 elektriciteit gebruiken die op duurzame wijze is opgewekt, bijvoorbeeld door wind- of zonne-energie uit de regio.

Bron: Rijksoverheid | Foto: VDL