15-04-2016 11:19 | Door: Dimitri Reijerman

Renault test de technologie voor de bouw van een zelfrijdende auto met een Espace-SUV. Volgens de Franse autofabrikant zal het rond 2020 semi-autonome voertuigen op de markt brengen.

In totaal drie testvoertuigen zijn door Renault gedemonstreerd tijdens een bijeenkomst van 28 ministers in Amsterdam. Daarbij stonden ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's centraal. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu was de gastvrouw tijdens de EU-bijeenkomst.

Renault Espace autonoom

Volgens Renault hebben de drie voertuigen al duizenden testkilometers gemaakt op de Europese openbare weg. Net als andere voertuigen die autonome technologie testen maakt Renault gebruiker van radar, lasers en camera's om de positie op de weg te bepalen en het verkeer te 'zien'.

Renault wil tussen nu en 2020 modellen uitbrengen met semi-autonome technologie, zoals single-lane control. Daarbij kan de auto zelfstandig over de snelweg rijden op een rijstrook.

Na 2020 heeft Renault de ambitie om als eerste grote autofabrikant auto's te gaan verkopen die volledige autonomie bieden, ofwel eyes off/hands off-technologie. Volgens de autobouwer neemt autonomie de bestuurder minder leuke taken uit handen, zoals het rijden op snelwegen of in files.

Europese ambities

De afspraken die de EU-ministers donderdag in Amsterdam ondertekenden, waarbij onder andere de regelgeving gemoderniseerd moet worden, krijgen de goedkeuring van Renault.

Rémi Bastien, directeur prospective autonomous driving van de Renault-Nissan Alliance, zegt daarover: "Vandaag wordt een belangrijk nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van autonoom rijden op de weg. Renault werkt nauw samen met industriële partners, andere autofabrikanten en wetgevers aan een veilige en een stressloze toekomst op de weg."

Bron: Renault | Foto: Renault