19-04-2016 07:26 | Door: Chris Thijssen

De provincie Gelderland voert de komende drie jaar proefprojecten uit om Gelderse fietssnelwegen optimaal te benutten. Samen met verschillende partners gaat de provincie op zoek naar innovatieve oplossingen.

In de drie proefprojecten werkt de provincie Gelderland samen met partners als de gemeente Nijmegen, Radboud Universiteit, Connexxion en NS om het gebruik van bestaande en nieuwe fietssnelwegen verder te vergroten.

Gelderland heeft volgens de provincie een aantal ‘uitstekende fietssnelwegen’. Het gebruik van de wegen en de verbinding ervan met andere vervoersmogelijkheden kan echter beter, stelt zij. De partners gaan de komende drie jaar op zoek naar innovatieve oplossingen en mogelijkheden om die oplossingen te implementeren.

Aansluiting stations en parkeerplaatsen

Zo onderzoeken de partijen hoe ze nieuwe pendelaars nog meer kunnen verleiden om de fietssnelwegen te gebruiken en wat er moet gebeuren om fietsers elke dag sneller naar bijvoorbeeld Nijmegen of het bedrijventerrein de Nieuwgraaf in Duiven te laten rijden.

Ook wordt gekeken naar de verbinding met andere transportvormen. Zo bekijken de partners hoe ze stations en parkeerplaatsen beter kunnen aansluiten op snelle fietsverbindingen. Daarnaast onderzoekt de provincie Gelderland wat de voordelen zijn van ruimtelijke planning waarbij de fietssnelweg als een belangrijke verkeersader geldt.

Elektrische fiets

Volgens de partijen bieden fietssnelwegen, zeker in combinatie met een elektrische fiets, een goed alternatief voor de auto. “Fietssnelwegen vormen de ruggengraat van het fietsnetwerk en maken het mogelijk om met een minimum aan vertragingen en obstakels lange afstanden af te leggen”, meldt de provincie.

De projecten worden gefinancierd uit het Europese programma Cycle Highways Innovation for smarter People Transport and Spatial Planning (Chips). Het totale subsidiebudget voor de provincie Gelderland bedraagt ruim € 500.000.

Bron: Provincie Gelderland | Foto: Marcel Weijers, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)