06-02-2012 11:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Na eerdere dreigementen verbiedt de Chinese overheid haar luchtvaartmaatschappijen nu om de Europese CO2-belasting te betalen. De aankondiging komt een week voor een belangrijke top tussen de EU en het Aziatische land.

Vanaf 1 januari 2012 moeten luchtvaartmaatschappijen die van of naar Europa vliegen een belasting betalen voor hun CO2-uitstoot. Sinds die datum vallen de maatschappijen onder de Europese CO2-markt, de EU Emission Trading System (EU ETS). In eerdere fases moesten energiemaatschappijen en zware industrie ook al CO2-rechten onder dit systeem inkopen.

De Civil Aviation Administration of China (CAAC) kondigde vandaag aan dat het Chinese luchtvaartmaatschappijen niet toegestaan is om de EU taks te betalen, om vrachttoeslagen te verhogen of andere kosten door te belasten.

Het Chinese persbureau Xinhua hintte naar mogelijke vergeldingsacties. “China zal de noodzakelijke maatregelen overwegen om de belangen van Chinese burgers en bedrijven te beschermen, afhankelijk van de ontwikkeling van de kwestie.”

Reactie EU

De aankondiging van China komt een week voor een top tussen de EU en het Aziatische land, waar de mogelijke steun van China bij het oplossen van de Europese schuldencrisis op de agenda staat.

Markus Ederer, de ambassadeur van de EU in Peking, hoopt de perikelen op te lossen middels onderhandeling. Connie Hedegaard, EU Commissaris voor Klimaat, benadrukte de flexibiliteit van het EU-ETS om via “gelijkwaardige maatregelen” aan het doel van het systeem, het terugdringen van CO-uitstoot, te voldoen.

Chai Haibo, ondersecretaris van de China Air Transport Association (CATA), de belangenorganisatie van Chinese luchtvaartmaatschappijen die fel gekant is tegen de Europese belasting, reageerde voorlopig verzoenend. “Ik geloof dat alle partijen opnieuw zullen onderhandelen en een oplossing zullen vinden. Ik kan me het ergste scenario niet voorstellen, waarin de EU Chinese vluchten zou weigeren.”

Voor en tegen

Hoewel luchtvaartmaatschappijen vanaf 1 januari 2012 onder het EU ETS vallen, geldt er een overgangsperiode tot maart 2013. Vanaf deze datum hoeven ze pas daadwerkelijk CO2-rechten in te kopen. Voorstanders zien in het systeem een goede manier om de snel stijgende CO2-uitstoot van de luchtvaartindustrie in te perken.

China, de VS en India zijn fel tegen de belasting en zien de maatregel als een handelsbarrière. China beargumenteert dat het oneerlijk is om de belasting op te leggen aan ontwikkelingslanden en wil dat de kosten worden doorbelast aan de bouwers van vliegtuigen.

Bron: Bloomberg, The Guardian

Foto: Dickson@flickr