25-04-2016 14:47 | Door: Dimitri Reijerman

Shell heeft met een aantal bedrijven een conceptcar ontwikkeld van een stadsauto die aanzienlijk minder brandstof verbruikt en daarmee minder CO2-emissies. Ook is de vrijwel geheel recyclebare auto gebouwd met minder materialen.

De oliereus heeft voor de bouw van de stadsauto samengewerkt met Formule 1 auto-ontwerper Gordon Murray. Onder de naam T.25 ontwikkelde Murray eerder een kleine elektrische stadsauto, en op basis van dit ontwerp is de Shell Concept Car gebouwd. Dit model, Project M geheten, verstookt nog steeds benzine maar is volgens Shell aanzienlijk zuiniger dan normale stadsauto's.

Shell concept car

Volgens Shell is er veel brandstofbesparing te behalen door het ontwerp van de auto, de motor en de benodigde smeermiddelen in hoge mate op elkaar af te stemmen. Ook is er veel aandacht voor het verder verlagen van de luchtweerstand. Waar de oorspronkelijke T25 nog een weerstandscoëfficiënt had van 0,37 is deze bij de Shell Concept Car gedaald tot 0,29. Dat is onder andere mogelijk door aerodynamiche wieldoppen en dichte wielkasten aan de achterzijde.

Compacte driecilinder

Shell kiest in de 550 kilogram zware auto voor een driecilinder-motor met een inhoud van 660 centiliter. Shell zegt dat het verbruik van de driezitter uitkomt op 2,6 liter per 100 kilometer bij een snelheid van 70 kilometer per uur. De CO2-uitstoot, gemeten volgens de relatief nieuwe New European Driving Cycle (NEDC)-norm, ligt volgens Shell lager dan bij reguliere stadsauto's en hybrides.

Een andere duurzaamheidswinst die Shell claimt is de keuze voor de gebruikte materialen. De conceptcar is opgetrokken van hergebruikt koolstofvezel. Ook zegt Shell dat de auto vrijwel geheel is te recyclen.

Ondanks de diverse duurzame elementen van de conceptcar, kiest Shell nog steeds voor een conventionele benzinemotor in plaats van bijvoorbeeld geheel elektrische aandrijving. Daarnaast is nog onduidelijk of het voertuig ooit in productie zal worden genomen, maar het oliebedrijf wil zijn opgedane kennis wel delen met andere partijen uit de automotivemarkt.

Shell concept car

Bron: Shell | Foto's: Shell