10-05-2016 10:20 | Door: Eelco Brandes

De elektrische bus wint terrein in Nederland. Na enkele pilots zet Arriva in Den Bosch vanaf heden elektrische bussen in in de dienstregeling.

Al sinds 2009 is de gemeente samen met vervoersmaatschappij Arriva Nederland en de provincie Noord-Brabant bezig met het testen van elektrisch openbaar vervoer, schrijft Brabants Dagblad. Met de uitvoering van de technische pilots is het nu tijd voor de volgende stap, het inzetten van elektrische bussen in de dienstregeling.

Doel van de elektrische bussen is volgens de gemeente Den Bosch dat de stad schoon, aantrekkelijk en bereikbaar is. 

Wethouder Jos van Son en Ietze van der Meer, directeur Techniek bij Arriva Nederland, introduceren de elektrische bussen aan genodigden op dinsdagochtend bij Transferiumhalte Pettelaarpark in Den Bosch. Aansluitend maken zij een rondrit in zowel de inductiebus, als de bus die geladen wordt via een pantograaf, een stroomafnemer die ook voor trams en treinen wordt gebruikt.

Geen uitstoot in 2025

Eerder al zei staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu dat in 2025 alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer in Nederland geen schadelijke uitlaatgassen meer uitstoten. Alle vervoerspartijen zetten volop in op het gebruik van waterstofbussen en elektrisch aangedreven bussen.  De afspraken met de vervoersregio's zijn onlangs vastgelegd tijdens de Amsterdamse transport- en milieutop.​

Bron: Brabants Dagblad | Foto: Flickr  CreativeCommons (Cropped by DuurzaamBV)