28-06-2013 12:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duitsland heeft de officiële stemming over het maandag bereikte EU-compromis rond de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s in 2020 met een week vertraagd.

Onder Duitse druk is het gisteren in Brussel niet tot een beslissing gekomen. EU-voorzitter Ierland verdaagde het thema over de CO2-uitstoot. Ook andere ambassadeurs zwichtten voor de hete Duitse adem in hun nek. Uiteindelijk stemden Engeland, Portugal, Slowakije, Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije en zelfs Nederland voor het uitstellen van de stemming.

Hierdoor werd de gisteren geplande bijeenkomst, waar de strengere grenswaarden zouden worden vastgelegd, met een week vertraagd. Naar verluidt heeft de Duitse kanselier Angela Merkel zich persoonlijk bemoeid met de lobby voor het uitstel

EU compromis

Het compromis dat maandag bereikt werd was onder leiding van Duitsland al behoorlijk afgezwakt ten opzichte van het originele akkoord. In het compromis werd overeengekomen dat de gemiddelde uitstoot van het wagenaanbod nog maar 95 gram CO2 per kilometer zal bedragen in 2020.

Daarnaast zullen elektrische auto’s twee maal - voorheen 1,3 maal - zwaarder worden meegewogen in de berekening van de gemiddelde CO2-uitstoot. Hierin mogen ook plug-in hybride auto’s worden meegeteld doordat de grens van ‘zuinig’ verhoogd wordt van 35 gram CO2 per kilometer naar 50 gram per kilometer.

De algemene milieunormen vallen de Duitse autoproducenten van de grotere luxe-auto’s –zoals Mercedes, BMW en VW-dochter Audi - een stuk zwaarder dan producenten van kleinere auto’s. In de tussenliggende week wordt verwacht dat Duitsland weer met nieuwe voorstellen zal komen.

Bron: De Morgen