25-05-2016 13:45 | Door: Fitria Jelyta

De Japanse autobouwer Toyota investeert een onbekend bedrag in taxidienst Uber om onder meer het ridesharing-concept op te schalen en een nieuw verdienmodel te introduceren.

Beide partijen hebben het zogeheten memorandum van overeenstemming ondertekend, waarin afspraken zijn vastgelegd voor een samenwerking in landen waar het delen van taxiritten populair is. Ook zeggen de bedrijven verschillende reguleringen in de landen te verkennen om de taxidienst van Uber op te schalen.

Een nieuw programma om de taxivloot van Uber te voorzien van Toyota- en Lexus-modellen

Flexibele verdienmodellen

Onderdeel van deze samenwerking is een nieuw leasemodel, waarin Uber-chauffeurs auto’s van Toyota Financial Services kunnen leasen met het geld dat ze verdienen aan de taxiritten. De looptijd van het leasemodel is volgens de autobouwer flexibel en afgestemd op de behoeftes van de chauffeur.

Dit nieuwe leaseconcept bouwt voort op het bestaande Xchange Leasing-programma, waarin Uber auto’s van onder meer Toyota en Honda via leaseconstructies beschikbaar stelt aan Uber-chauffeurs. Daarnaast wil de Japanse autogigant een nieuw programma ontwikkelen om de taxivloot van Uber te voorzien van Toyota- en Lexus-modellen.

Verder verwacht Toyota zijn onderzoeksfaciliteiten in te zetten om digitale applicaties te ontwikkelen die het werk van de chauffeurs bij Uber ondersteunen. “Toyota-voertuigen zijn de meest populaire auto’s binnen het wereldwijde Uber-platform en we kijken ernaar uit om samen met Toyota te werken aan de uitbreiding van de financieringsmodellen van onze activiteiten”, zegt Emil Michael, chief business officer bij Uber.

Zelfrijdende auto

Eerder maakte Uber bekend zelfrijdende auto’s te testen in de Amerikaanse stad Pittsburgh. Hiermee zegt het bedrijf de veiligheid in het verkeer te bevorderen. In het Uber Advanced Technologies Center (ATC) test het concern de hybride Ford Fusion, die landkaartgegevens moet verzamelen en autonoom moet rijden. 

Bron: Toyota | Foto: Toyota (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)