10-07-2013 12:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Unilever startte vorige week een spoorlijn die zijn ijsjes van de fabriek in Caivano bij Napels naar het logistieke centrum in Parma transporteert.

Jaarlijks gebruikte Unilever 3.500 vrachtwagens om zijn ijsproducten vanuit de fabriek in Caivano (omgeving Napels) 700 kilometer noordwaarts naar het logistieke centrum in Parma te transporteren.

Vanaf nu zullen de ijsproducten van het merk Algida –in Nederland bekend als Ola- getransporteerd worden met de Green Express trein.

Op jaarbasis zal dit zorgen voor een CO2-besparing van 2.600 ton, een hoeveelheid die anders door 260.000 bomen opgevangen zou moeten worden. Ook de energiewinst is aanzienlijk. Er zal 11.000 megawattuur per jaar minder nodig zijn, dat is vergelijkbaar met de energiebehoefte van 4.200 gezinnen.

Voorbeeld

Unilever kreeg bij deze overstap ondersteuning van spoorvervoerder Trenitalia en het Italiaanse Ministerie van Milieu. David Beauchamp, die verantwoordelijk is voor de Europese logistiek van Unilever, ziet deze stap als keerpunt in het denken over transport. “Ik hoopt dat andere bedrijven ons voorbeeld volgen.”

“Dit is niet alleen gunstig voor de leefomgeving, maar ook voor ons als bedrijf. We hebben berekend dat de transportkosten jaarlijks met 6 procent zullen afnemen,” vertelt Beauchamp.

CO2-niveau van 2010

Het Green Express-initiatief is onderdeel van een breder programma binnen Unilever. De doelstelling is om in 2020 voor het wereldwijde logistieke netwerk de CO2-uitstoot onder het niveau van 2010 te krijgen.

Dat zou een CO2-reductie 40 procent betekenen. Er is in de afgelopen drie jaar al een CO2-reductie van 10 procent bereikt, hiermee zegt Unilever op het gewenste schema te liggen.

Bron: Logistiek.nl Foto: ImNotQuiteJack via Flickr