07-06-2016 09:54 | Door: Eelco Brandes

Het aantal elektrische auto’s wereldwijd is in 2015 voor het eerst de grens van 1 miljoen gepasseerd. De snelle groei betekent dat de elektrische auto-industrie nu de enige technologiesector is die op koers ligt om aan de Internationaal Energie Agentschap (IEA) 2C-scenario te voldoen.

Dit is de conclusie van het rapport Energy Technology Perspectives 2016 van het IEA, meldt Carbonbrief. Jaarlijks brengt dit agentschap een voortgangsverslag van de technologieën uit die het tempo van de wereldwijde uitstoot, met inbegrip van hernieuwbare energie, kernenergie, CCS en kolen, zullen bepalen.

Het IEA 2C-scenario is een traject dat zou leiden tot een kans van 50 procent op het beperken van de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging sinds het pre-industriële tijdperk. Dit betekent dat vermindering van de CO2-uitstoot met bijna 60 procent mogelijk is in 2050 ten opzichte van 2013.

Somber beeld

Het IEA-verslag van vorig jaar gaf al een somber beeld. Een jaar later zijn de beoordelingen even somber. Het aantal technologiesectoren dat volledig uit koers is, ligt op zes, terwijl elf sectoren er niet in slagen om snel genoeg te verbeteren. Alleen de elektrische auto-industrie heeft een stap gemaakt en is daarmee het lichtpuntje in het duister, stelt het IEA. 

Tien jaar achter

In 2015 zijn er 477.000 elektrische auto's over de hele wereld verkocht. Daarmee komt het totale volume op 1,15 miljoen stuks.

IEA chief-econoom Laszlo Varro zegt: "Elektrische auto’s liggen ongeveer tien jaar achter op wind- en zonne-energie op het gebied van implementatie en technologische ontwikkeling. Toch is de elektrische auto in toenemende mate de aandacht van de consument aan het trekken."

Bron: CarbonBrief| Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)