16-07-2013 12:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe besturingsmethode voor het koelen van containers vermindert het energieverbruik van deze containers met 65 procent.

Jaarlijks worden er wereldwijd honderdduizenden containers met bederfelijke producten zoals groenten, fruit, bloembollen en vlees getransporteerd. Bij het koelen van deze containers wordt behoorlijk wat energie verbruikt.

De onderzoeksafdeling Food & Biobased Research van de Universiteit Wageningen, rederij Maersk Line en fabrikant van koelapparatuur Carrier Transicold hebben met de ontwikkeling van hun Quest II-besturingsmethode het energieverbruik van koelcontainers met 65 procent verminderd.

Quest staat voor ‘QUality and Energy efficiency in Storage and Transport of agro-materials’. Deze besturingsmethode stuurt de koelunit aan op basis van de werkelijke behoefte van het product.

Het systeem zal eenvoudig te implementeren zijn in vrijwel elke koelcontainer, omdat alleen de software van de koelunit aangepast hoeft te worden.

Fikse CO2-besparing

De Quest II bespaart energie door de interne luchtcirculatie en de compressor efficiënter te gebruiken zonder nadelige effecten te hebben op de kwaliteit van de producten.

De luchtcirculatie draait normaal altijd op volle kracht, maar Quest II past de circulatie aan op de warmtebelasting. Hierbij kan dit vaak beperkt worden tot zo’n 10 procent van de maximumcapaciteit.

Daarnaast reduceert de Quest II ook het energieverbruik door de werking van de compressor af te stemmen op de koelcapaciteit die nodig is om de lading op de juiste temperatuur te houden.

Maersk Line is nu bezig met de introductie van Quest II in zijn vloot. Naar schatting zal Quest II de jaarlijkse CO2-uitstoot van Maersk Line met 350.000 ton verminderen. Dat staat gelijk aan de CO2-uitstoot van twee miljard autokilometers.

Bron: Wageningen UR Food & Biobased Research Foto: Maersk