13-06-2016 12:02 | Door: Eelco Brandes

Een elektrisch vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen als een helikopter. En in de lucht de kruissnelheid haalt van een klein turbopropeller-vliegtuig. Dit duurzame vervoermiddel van Duitse start-up Lilium moet in januari 2018 gereed zijn.

Dat meldt de website van de bouwers. Doel van de innovatie is reizen per vliegtuig laagdrempeliger te maken, aldus de oprichters van Lilium. Niet vanwege de reis in de lucht, maar vanwege de reisafstand van en naar het vliegveld.

Het idee is dat de zogeheten Lilium Jet een nieuwe manier van luchtvervoer mogelijk maakt met simpele, stille en milieuvriendelijke vliegtuigen, die dichtbij of zelfs in de stad kunnen opstijgen en landen.

De Lilium Jet is een klein vliegtuig met vaste vleugels dat wordt aangedreven door een serie propellers die in rijen op de vleugels zijn gemonteerd. De gestroomlijnde cabine heeft twee zitplaatsen met een fly-by-wire-joystick voor de besturing.

Snelheid

In de lucht haalt de Lilium Jet een kruissnelheid van 300 kilometer per uur en een maximumsnelheid van 400 kilometer per uur. Het toestel kan een maximale afstand afleggen van 500 kilometer.

De elektromotoren voor de aandrijving hebben een vermogen van 320 kilowatt. Het vliegtuig kan computergestuurd verticaal opstijgen en landen vanaf elke open plek van minimaal 15 bij 15 meter.

Het toestel wordt ontworpen voor een maximale vlieghoogte van 3 kilometer en zal in Europa geclassificeerd worden als licht sportvliegtuig.

Bron en foto's: Lilium (cropped by DuurzaamBV)