23-06-2016 18:43 | Door: Eelco Brandes

De Solar Impulse 2, dat volledig op zonne-energie een rondvlucht om de wereld maakt, is donderdag succesvol de Atlantische Oceaan overgestoken. Het is daarmee het eerste vliegtuig dat puur op zonne-energie de oversteek maakt.

De Solar Impulse 2 was maandag met de Zwitser Bertrand Piccard achter het stuur vertrokken vanaf de luchthaven John F. Kennedy in New York. Na een tocht  van 71 uur landde het zonne-vliegtuig bij de Spaanse stad Sevilla. Het toestel werd binnengehaald door Spaanse straaljagers en zeven stuntvliegers in formatie.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de Solar Impulse 2 zou landen in Parijs, dezelfde eindbestemming als Charles Lindberghs eerste solovlucht over de Atlantische Oceaan in 1927. In de Franse hoofdstad werd echter onweer verwacht, waardoor piloot Piccard besloot naar Zuid-Spanje uit te wijken.

Spanwijdte

De Solar Impulse 2 heeft een spanwijdte 72 meter, iets breder dan een Boeing 747. Meer dan 17.000 zonnecellen op de vleugels leveren de energie voor de motoren van het uit koolstofvezel vervaardigde toestel. Het project is bedoeld om de mogelijkheden van duurzame zonne-energie te tonen.

Bron: Solar Impulse | Foto: Solar Impulse (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)