27-06-2016 07:12 | Door: Eelco Brandes

De provincie Noord-Brabant doet een aanbesteding voor 2.000 slimme laadpunten, te realiseren vanaf begin 2017. Hiermee groeit het aantal publieke laadpunten in Noord-Brabant naar meer dan 4.340.

De aanbesteding is een onderdeel van het stapsgewijs uitbreiden van de infrastructuur voor elektrisch rijden in Noord-Brabant. In 2020 moeten er in de provincie 12.000 publieke of semipublieke laadpunten zijn om een groei naar 100.000 elektrische voertuigen mogelijk te maken. Nu zijn er in de provincie ongeveer 18.500 elektrische voertuigen.

"De automobilist kan in Brabant opladen met energie van zijn eigen zonnepanelen"

Nieuwste generatie laadpunten

De nieuwe laadpunten zijn allemaal geschikt voor het laden van lokaal opgewekte, duurzame stroom. Dat betekent dat een automobilist zijn auto onderweg in Brabant kan opladen met energie van zijn eigen zonnepanelen.

Noord-Brabant eist verder bij de aanbesteding dat de data en software openbaar zijn en dat de winnende marktpartij dienstverlening door andere bedrijven op zijn laadpunten toestaat. Het eigendom, de realisatie en de exploitatie van de laadpunten komen geheel bij de marktpartij te liggen.

De provincie start eind juli 2016 de aanbesteding en voert die ook voor de provincie Limburg uit. In Limburg worden 480 laadpunten gerealiseerd, verdeeld over 240 laadpalen.

Tennet

Ook Tennet en The New Motion zetten eerder dit jaar duizenden elektrische auto’s in voor stabilisering van het elektriciteitsnet. Wereldwijd zou niet eerder een systeem op deze schaal zijn opgetuigd.

Bron: Noord-Brabant | Foto: Noord-Brabant (Cropped by DuurzaamBV)