28-06-2016 07:48 | Door: Eelco Brandes

Zelfrijdende voertuigen winnen terrein. Er komt mogelijk een test met zelfrijdende voertuigen in 2017 en 2018 in Nijmegen. In het Zwitserse stadje Sion rijden de komende 2 jaar twee zelfrijdende bussen door de straten.

Het lanceren van autonome busjes in Nijmegen is de droom van wethouder Ben van Hees. Hij heeft daarvoor alvast € 100.000 opzij gezet, aldus De Gelderlander. Deze zouden vanaf de Waalkade kunnen worden ingezet om passagiers van de cruiseschepen naar de bovenstad te brengen. De inzet van deze busjes is volgens de wethouder een uitkomst voor bezoekers die slecht ter been zijn.

Proef

Van Hees wil aansluiten bij de al lopende proef van de provincie Gelderland in Wageningen en Ede. Daar rijdt al sinds begin dit jaar een klein zelfrijdend busje: de WePod.

Dat gebeurt daar onder strikte veiligheidsregels. Zo rijden de busjes alleen bij daglicht, bij droog weer en met een maximale snelheid van 25 kilometer. Ook in het Friese Appelscha rijden sinds maart 2016 autonome bussen.

Het voertuig vindt zijn weg volledig dankzij GPS en ingebouwde camera's. Het experiment wordt begeleid door wetenschappers.

Sion

Het initiatief in Sion is een dienst van busmaatschappij PostBus, meldt Numrush. In totaal kunnen er maximaal elf passagiers mee in de bus die maximaal 20 kilometer per uur kan rijden. Onderdeel van de test is dat er algoritmes worden ontwikkeld waarbij de bussen met elkaar kunnen praten en met andere voertuigen kunnen communiceren. 

Bron: De Gelderlander/Numrush | Foto: Wepod (Cropped by DuurzaamBV)