01-07-2016 09:09 | Door: Eelco Brandes

Een uitbreiding van duurzaam busvervoer, dat willen de provincies Groningen, Zuid-Holland, Noord-Brabant en de vervoersautoriteit Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

De partijen hebben onlangs een intentieverklaring getekend voor extra waterstofbussen, meldt OV Pro. De provincies hopen met deze handtekening een volgende stap te zetten in de verduurzaming van het openbaar vervoer. 

Volgens de betrokken partijen spelen waterstofbussen een belangrijke rol in het verwezenlijken van duurzaam busvervoer, met name in gebieden buiten de stad. De intentieverklaring wordt gesteund door het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het ministerie ziet het duurzame busvervoer als een invulling van het bestuursakkoord om vanaf 2026 alleen nog gebruik te maken van zero emissie-bussen in het OV.

Financiële ondersteuning

De drie provincies en de vervoersautoriteit MRDH vragen voor deze opschaling van duurzaam busvervoer financiële ondersteuning aan de Europese Unie. De Europese Unie ziet waterstof als een zeer geschikte brandstof om het busvervoer duurzamer te maken en heeft daarvoor enkele miljoenen euro’s beschikbaar. Hiermee wil Europa financiële ondersteuning bieden voor honderd bussen.

Dit geld wordt geboden door een publiek-private samenwerking, genaamd de Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking (FCH-JU). Het publiek-private samenwerkingsverband verwacht dat de aanschafkosten voor de duurzame bussen en de kosten voor waterstof en dat de benodigde infrastructuur dalen wanneer het aantal waterstofbussen wordt uitgebreid.

Door actief in te zetten op die uitbreiding moet een belangrijk obstakel weggenomen worden in de verdere marktontwikkeling van deze schone bussen.

Volgens deze FCH-JU kunnen voertuigen op waterstof een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van de energie, het transportsysteem en het milieu in Europa. Waterstofcellen kunnen namelijk de uitstoot van CO2 terugdringen, de afhankelijkheid van koolwaterstoffen verminderen en uiteindelijk zelfs meewerken aan meer economische groei en meer werkgelegenheid.

Ander duurzaam busvervoer

Overigens werd vorige week nog een waterstofbus gepresenteerd aan vervoerder Syntus, die in juli gaat rijden. Deze bus is mede gefinancierd door de provincie Gelderland. Verder bestelde de Rotterdamse vervoerder RET in februari twee waterstofbussen en kocht ook Qbuzz onlangs twee waterstofbussen bij busbouwer Van Hool.

Bron: OV Pro | Foto: Syntus (Cropped by DuurzaamBV)