05-07-2016 07:37 | Door: Eelco Brandes

De bromfietshandel gaat snorfietsen, brommers en scooters inzamelen om ze te laten demonteren.

Overheid en branche hebben afgesproken zoveel mogelijk brommers en scooters door erkende demontagebedrijven te laten demonteren. Daarom is de wet gewijzigd en kunnen vanaf 1 juli 2016 ook voertuigbedrijven met een erkenning 'bedrijfsvoorraad' van de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) snorfietsen, brommers en scooters afgedankte exemplaren innemen en de oude eigenaar vrijwaren.

Met deze wijziging verwachten overheid en bedrijfsleven naar eigen zeggen het hergebruik van onderdelen en het verantwoord verwerken van afgedankte snorfietsen, brommers en scooters te bevorderen. 

De handel moet er dan wel voor zorgen dat een RDW-erkend demontagebedrijf de afgedankte bromfietsen binnen vier weken demonteert. Dit kan voor aangesloten bedrijven via de ophaaldienst van stichting SRN (Scooter Recycling Nederland). Handelaren en demontagebedrijven kunnen ook zelf voor het transport zorgen.

580 demontagebedrijven

Jaarlijks worden 25.000 snorfietsen, brommers en scooters afgedankt. In Nederland zijn circa 580 RDW-erkende demontagebedrijven. Van minstens veertig bedrijven is bekend dat zij afgedankte bromfietsen demonteren. Zo'n 1.000 brommerhandelaren hebben een RDW-erkenning bedrijfsvoorraad.

Lees ook: Top 13: veranderingen op komst voor autorecyclingbranche

Bron: RDW/ANP | Foto: public domain